
Veel voorkomende DSG problemen
DSG (Direct Shift Gearbox) transmissies zijn populair vanwege hun soepele en snelle schakelervaring. Deze geavanceerde transmissiesystemen, vaak te vinden in auto’s van merken zoals Volkswagen, Audi, SEAT en Škoda, combineren de voordelen van een handgeschakelde en een automatische versnellingsbak. Hoewel ze uitstekende prestaties bieden, zijn DSG-transmissies niet zonder hun uitdagingen.
Zoals bij elke geavanceerde technologie, kunnen er problemen optreden die de rijervaring beïnvloeden. Of het nu gaat om schokkerig schakelen, trage respons, vreemde geluiden, of waarschuwingslampjes op het dashboard, deze symptomen kunnen wijzen op onderliggende problemen die aandacht vereisen. Het begrijpen van de veelvoorkomende problemen van DSG-transmissies kan helpen bij het identificeren van de oorzaak en het vinden van een passende oplossing.
Bij DSG Twente zijn we gespecialiseerd in het diagnosticeren en oplossen van deze problemen. Onze deskundige technici hebben jarenlange ervaring met DSG-transmissies en staan klaar om uw transmissie in topconditie te houden.
Als u deze problemen herkent, kan het handig zijn om contact met ons op te nemen.
Wat kan de oorzaak zijn van het slippen van de koppeling in mijn DSG-versnellingsbak?
Koppelingslip kan veroorzaakt worden door versleten koppelingsplaten of een defect in de mechatronica-unit. Ook kan een laag oliepeil of verontreinigde olie dit probleem veroorzaken. Een inspectie en eventuele vervanging van de koppelingsplaten, evenals een olieverversing, kunnen dit probleem oplossen.
Waarom hoor ik een klikkend geluid tijdens het schakelen?
Een klikkend geluid tijdens het schakelen kan wijzen op een mechanisch probleem, zoals een defecte synchronisatiering of versleten tandwielen. Ook kan het geluid afkomstig zijn van de mechatronica-unit. Een grondige diagnose door een professional is noodzakelijk om de exacte oorzaak te bepalen en de juiste reparatie uit te voeren.
Waarom reageert mijn DSG niet wanneer ik de versnelling probeer te veranderen?
Als de DSG niet reageert bij het veranderen van versnelling, kan dit te wijten zijn aan een storing in de mechatronica-unit, een probleem met de koppeling, of een elektronisch probleem zoals een fout in de transmissieregelmodule. Diagnoseapparatuur kan helpen om de foutcodes uit te lezen en de oorzaak te achterhalen.
Wat betekent het als mijn DSG in de noodloop (limp mode) gaat?
Als de DSG in de noodloop gaat, is dit een veiligheidsmaatregel die geactiveerd wordt wanneer de versnellingsbak een ernstig probleem detecteert. Dit kan variëren van een mechatronica-storing tot een probleem met de koppeling of de olie. De auto moet zo snel mogelijk door een specialist worden geïnspecteerd om verdere schade te voorkomen
Waarom heb ik last van een trilling bij het accelereren?
Trillingen bij het accelereren kunnen duiden op een probleem met de koppeling of de dual-mass vliegwiel (DMF). Slijtage of schade aan deze componenten kan ervoor zorgen dat ze niet soepel samenwerken, wat resulteert in trillingen. Vervanging van de beschadigde onderdelen kan dit probleem verhelpen.
Wij vertellen ook over problemen met DSGs die wij vaak tegen komen. Hieronder staan enkele verhalen met foto’s erbij.

E-tron / GTE
De DQ400 (0DD) transmissie is door Volkswagen AG speciaal ontwikkeld voor de eisen van hybride voertuigen en geïntroduceerd met de introductie van de Golf GTE in 2014. De dq 400 versnellingsbak komt ook voor in de Volkswagen Passat, Skoda SuperB Volkswagen Tiguan, De…

DQ 500 7 traps natte plaat koppeling
Een veel voorkomend probleem is dat de rechter aandrijfas / bus door corrosie wordt aangetast. Hierdoor raakt de vertanding die voor de aandrijving moet zorgen defect wat stilstand van het voertuig kan betekenen. De oplossing hiervoor is een nieuwe aandrijfas…

DSG 7-traps Automaat DQ500 – Vliegwiel
Een veel voorkomend probleem bij de DSG 7 traps Automaat DQ500 is dat het dubbel massa vliegwiel defect raakt door te veel inwendige speling. Dit is vaak te horen bij het starten of het stop zetten van de motor. Ook…